Sunday، ۱۶ Ordibehesht ۱۴۰۳
غذاهای نیمه آماده که با نام های دیگری مثل غذای آماده پخت، غذای یخ زده، غذای منجمد و غذای مایکروفری هم شناخته میشود. این نوع غذا یک وعده غذایی بسته بندی شده است که منجمد یا سرد می باشد. که معمولا به اندازه مناسب برای یک نفر تولید و تهیه میشود. غذای نیمه آماده نیمه پخته است که نیاز به آماده سازی و پختن کمی یا گرم کردن را فقط دارد. در این روزها که مشغله کاری افراد مخصوصا در کلان شهرها بیشتر شده مصرف این نوع غذاها بیشتر از قبل شده است. همچنین دلیل محبوبیت آنها سریع، راحت و ارزان بودنشان است و در تنوع بسیار زیادی در دسترس قرار دارند.
غذای نیمه آماده معمولاً شامل یک قسمت پروتئینی مثل برشی از گوشت (معمولا گوشت گاو یا مرغ)، سبزیحات مانند نخود فرنگی، هویج، ذرت یا سیب زمینی و گاهی اوقات یک دسر است.
در آمریکا به غذای آماده TV Dinner میگویند که از نام یک محصول غذایی با برند TV Brand Frozen Dinner گرفته شدهاست.
غذاهای نیمه آماده در ابتدا در ظروف آلومینیومی مرسوم شدند اما امروزه ظروف پلاستیکی قابل استفاده در مایکروویو رایج تر هستند.
بااینحال، لازم است بدانید که بیشتر انواع کنسرو و غذای آماده صنعتی یا دارای مقدار زیادی نشاسته هستند یا اصلا نشاسته ندارند. از سوی دیگر، برخی از آنها از پروتئین و چربی بسیار بالایی برخوردارند و همچنین، دارای مواد مغذی کافی نیستند. بنابراین نباید در مصرف این نوع غذاها زیادهروی کرد.
به یاد داشته باشید که حتما همراه با این غذاها سالاد یا سبزیجات مصرف کنید و همچنین، غذاهای آمادهای را تهیه کنید که حاوی سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی، ماهی یا مرغ هستند. این غذاها کالری کمتری دارند و درعینحال، از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر بیشتری برخوردارند. فراموش نکنید که اطلاعات روی بسته بندی کنسرو یا غذای آماده را نیز حتما مطالعه کنید.
به غذاهای فرآوریشده صنعتی با پخت دو مرحلهای که بین این دو مرحله یک مرحله انجمادسازی سریع دارند، غذاهای نیمه آماده منجمد گفته میشود. یک مرحله از پخت این نوع از غذاها در کارخانه و تحت شرایط بهداشتی کامل صورت میگیرد. بعد از پخت اولیه، همان طور که گفته شد، یک مرحله انجماد سریع انجام میشود. امروزه، روشهای مختلفی برای انجماد سریع در کارخانههای فرآوردههای غذایی آماده و نیمه آماده منجمد وجود دارد.
نکته مهمی که در ارتباط با این نوع از غذاها وجود دارد، این است که تکنولوژی استفاده شده برای فرآوری و انجماد نباید باعث از دست رفتن ارزش غذایی محصولات شود.
فرآورده های نیمه آماده گوشتی، سبزیجات نیمه آماده فرآوری شده و غذاهای غیرگوشتی نیمه آماده منجمد از جمله محصولات پرفروش این گروه از محصولات غذایی کارخانهای هستند. از جمله فراوردههای نیمه آماده گوشتی میتوان به همبرگر و چیز برگر با درصدهای گوشت مختلف انواع ناگت، کباب لقمه و… اشاره کرد. در ایران، تنها از گوشت مرغ، گوساله و گوسفند برای تولید غذاهای نیمه آماده منجمد استفاده میشود. فلافل و سیب زمینی خلال نیمه آماده منجمد نیز جزء محصولات غذایی بدون گوشت قرار میگیرند.
در تولید این غذاها علاوه بر توجه به ارزش غذایی، مسائلی چون موردپسند بودن طعم محصولات برای جامعه هدف نیز اهمیت دارند. برای نمونه، همبرگرهایی که دارای طعمی شبیه به همبرگر خانگی هستند، هم برای بزرگسالان و هم برای بچهها جذابیت بیشتری دارند.
حالا بیایید ببینیم این فرآوردههای غذایی چه مزایا و معایبی دارند.
• صرفهجویی در زمان و کاهش زمان ماندن در آشپزخانه برای آماده کردن وعدههای غذایی.
• انعطافپذیری بالاتر در برنامهریزی برای وعدههای غذایی.
• امکان آماده کردن غذا برای تعداد زیاد در کمترین زمان ممکن.
• پخت سریع و آسان.
• ماندگاری طولانیمدت در صورت رعایت نکات و شیوههای نگهداری درست.
• استفاده از محصولات غذایی نیمه آماده منجمد، میتواند باعث کاهش هزینههای تهیه غذا در خانه شود. در برخی موارد، این نوع از غذاها، بهصرفهتر و ارزانتر تمام میشوند.
• استفاده از فرآوردههای نیمه آماده منجمد در رستورانها و مغازههای فروش فستفود، بهصرفهتر و بهداشتیتر است.
1. ممکن است طعم فرآوردههای نیمه آماده منجمد، برای برخی افراد مطلوب نباشد. احتمالا نیاز به سعی و خطا است تا برند و غذای محبوب خود را پیدا کنید.
2. کم بودن تنوع غذاهای نیمه آماده منجمد.
3. اگر پخت و انجماد، نادرست و غیراستاندارد باشد، باعث ایجاد بیماری میشود.
4. توجه داشته باشید که هر گرانی، بیحکمت و هر ارزانی بیدلیل نیست. تنها برندهای غذایی را خریداری کنید که از مواد اولیه باکیفیت در تولید محصولات آنها استفاده میشود.
5. احتمال از دست رفتن بافت غذایی در صورت استفاده از روش انجماد نادرست در کارخانه.
6. وجود مواد نگهدارنده در این غذاها. برخی کارخانههای محصولات غذایی برای ماندگاری بیشتر محصولاتشان، از مواد نگهدارنده مضر استفاده میکنند. درباره نگهدارندههای غذایی صنعتی، اطلاعات لازم را کسب کنید تا با خواندن برچسب محصول غذایی از نبود این مواد مضر در آنها مطمئن شوید.
7. احتمال چاقی مفرط در بزرگسالان و کودکان. بگذارید همین جا به یک اصطلاح که قدیمیها همیشه ورد زبانشان بوده است، اشاره کنیم: “کم بخور، همیشه بخور”. ما این جمله را کاملتر میکنیم: “کم و درست بخور تا نه چاق شوی نه بیمار”. وعدههای غذایی هر فرد و هر عضو خانواده باید متناسب با میزان فعالیت و سن او باشند. نه تنها غذای نیمه آماده منجمد که هر غذای دیگری هم اگر زیاد و نابهجا خورده شود، عامل بیماری و چاقی خواهد شد.
8. فساد غذاهای نیمه آماده منجمد در صورت بیتوجهی به شرایط نگهداری در کارخانه، فروشگاهها و خانه.. در زمان خرید، به شرایط نگهداری محصولات نیمه آماده و تاریخ انقضای آن دقت داشته باشید.
و کلام آخر اگر کیفیت٬ طعم و اطمینان از سلامت غذاهای نیمه آماده برای شما حائز اهمیت است پیشنهاد ما به شما استفاده از غذاهای نیمه اماده خانگی می باشد چرا که فاقد مواد نگه دارنده و از ارزش غذایی بالاتری برخوردارند و به همین علت برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند مثل کودکان٬ زنان باردار و افراد مسن مناسب تر هستند.